علت کبودی بدن چیست؟
کبود شدن بدن اتفاقی است که می توان گفت تمام افراد روی زمین آن را تجربه کرده اند. در اولین مراحل می توان از این مثال استفاده کرد که زمانی که شروع به راه رفتن می کنید ممکن است زمین بخورید و یا در شروع دوچرخه سواری نیز ممکن است این اتفاق برایتان پیش بیاید و زانوی شما کبود و زخمی شود پس همه افراد با کبودی آشنا هستند. اما کبودی چیست و چرا به وجود می آید؟ برخی افراد کبودی روی بدنشان بیش از دیگران باقی می ماند و بهبود آن مدت زمان بیشتری را می طلبد اما علت این مشکل چیست؟ گاهی اوقات کبودی ها به صورت ناگهانی روی بدن بروز می کند دلیل آن را می دانید؟ برای یافتن پاسخ تمام این سوالات و سوالات دیگر، به هیچ عنوان ادامه مقاله را از دست ندهید.
کبودی بدن چیست؟
چرا بدن کبود می شود؟ رنگ کبود پوست به علت تجمع خون در بافت های زیر پوست است. وقتی خون زیر پوست جمع میشود، خود را به شکل یک کبودی در سطح بدن نشان میدهد. معمولاً کبودی به دلیل آسیب یک رگ خونی کوچک در اثر ضربه، اتفاق میافتد. زمینخوردن، ضربهدیدن یا هر چیزی که موجب فشار ناگهانی به استخوان، عضله یا بافت زیر سطح پوست شود، کبودی ایجاد میکند. اصابت ضربه شدید به بدن، میتواند به استخوانها آسیب برساند، باعث خونریزی بخشهای عمیق آن شود و کبودیهایی را ایجاد کند که بهبود آن ها ممکن است چند هفته طول بکشد. البته اغلب کبودیهای بدن معمولاً طی چند روز خوب میشوند و اثرشان از بین میرود.
چه عواملی سبب می شود که بدن افراد بیشتر کبود شود؟
حتی اگر از دسته افرادی که بدنشان نسبت به کبودی حساس است و زیاد کبود می شود نباشید، حتما شنیده یا دیده اید که بدن برخی افراد بیش از دیگران کبود شده و بهبود کبودی روی بدن این افراد بیش از زمان نرمال و معمولی طول می کشد. علت کبود شدن بدن چیست؟ در ادامه برخی عواملی که باعث می شود پوست افراد به راحتی کبود شود و این کبودی مزمن باشد را برای شما شرح خواهیم داد. از جمله:
1) کهولت سن
با بالارفتن سن، بدن و پوست افراد دستخوش تغییراتی می شود. از جمله اینکه پوست نازک تر شده و مقاومت جداره رگ ها کمتر می شود. نتیجه آنکه رگ های خونی به راحتی پاره شده و عامل کبودی سریعا شکل می گیرد. به همین دلیل است که کبودی بدن در این افراد خیلی راحت بروز می کند و جدای از کبودی، هرگونه آسیبی که سبب شود بافت یا استخوان در افراد کهنسال دچار تغییری از جمله شکستگی یا در رفتگی و ضرب دیدگی شود بهبود آن زمان زیادی می برد و در بسیاری اوقات ممکن است حالت بافت یا استخوان به حالت قبلی برنگردد.
2) عوامل ژنتیکی
یک واقعیت است که پوست برخی افراد به راحتی کبود می شود. این افراد می توانند به صورت ژنتیکی این ویژگی را داشته باشند. اگر این کبودی ها را بخواهیم ژنتیکی بررسی کنیم باید در پدر یا مادر و خویشاوندان نیز این مشکل وجود داشته باشد. در اینگونه افراد به صورت ژنتیکی فاکتورهای انعقادی خون کمتر وجود داشته و پوست این افراد به کبودی حساس تر است.
3) هموفیلی
هموفیلی، یکی دیگر از بیماریهای اختلال انعقاد خون است. هموفیلی باعث عدم تولید یا نقص فاکتور انعقادی 8 (هموفیلی A) یا فاکتور انعقادی 9 (هموفیلی B) میشود. اهمیت نقش هر دو پروتئین در لخته شدن خون بسیار زیاد است. مصرف فاکتورهای انعقادی مصنوعی که به روش مهندسی ژنتیک تهیه میشوند، میتواند به درمان هموفیلی کمک کرده و خطر ابتلا به خونریزیهای جدی و کبودیهای شدید را کاهش دهد.
4) کمبود ویتامین K
ویتامین K نقش اصلی را در انعقاد خون دارد. به طور کلی نیز این ویتامین را به عنوان ویتامین منعقد کننده خون می شناسند. کسانی که ویتامین کا در بدن آنها پایین است در قطع خونریزی مشکل دارند. بدن این افراد نیز به کبودی حساس است و درمان کبودی در بدن این افراد زمان بر خواهد بود.
5) واسکولیت
واسکولیت به گروهی از بیماریها میگویند که موجب التهاب در رگهای خونی میشوند. این بیماریها باعث افزایش خونریزی، کبودی، تنگی نفس، بیحسی اندامهای انتهایی، ایجاد زخم، برآمدگیهای پوستی یا لکههای بنفش روی پوست میشود.
شیوه درمان، به نوع و شدت واسکولیت و ناحیه مبتلا به بیماری بستگی دارد. داروهای زیادی مانند استروئیدها به درمان واسکولیت کمک میکنند.
6) پورپورای پیری
معمولاً افراد مسن به پورپورای پیری مبتلا میشوند. حدود 10? افراد بالای 50 سال مبتلا به این بیماری هستند. پورپورای پیری، روی پوست، ضایعات قرمز تیرهای شبیه به کبودی ایجاد میکند. معمولاً این نوع کبودی بدن روی دستها و بازوها ظاهر میشود.
در بسیاری از موارد، ضایعات پوستی در این بیماری پس از جراحت روی پوست ایجاد میشوند. اما بهبود ضایعات در آن، بیشاز بهبود کبودیها زمان میبرند و معمولاً بسیار بزرگتر از کبودیها هستند. بعضیاوقات حتی پس از رفع ضایعات، پوست، قهوهایرنگ باقی میماند.
7) مصرف داروهای ضد انعقاد خون
افرادی که داروهایی نظیر وارفارین و آسپیرین مصرف می کنند، کبودی در بدنشان به واسطه اینکه فاکتورهای ضد انعقاد خون کمتر از حد است بیشتر رخ داده و بهبود آن زمان بر است. اگر از این نوع داروها مصرف می کنید حواستان به زخم ها و آسیب هایی که به بدنتان وارد می شود باید باشد و در صورت خونریزی باید سریعا اقدام نمایید چون شرایط شما با بقیه افراد عادی متفاوت است.
آیا شما بیش از حد معمول دچار کبودی میشوید؟
وجود برخی علائم در یافتن پاسخ این پرسش به شما کمک میکنند:
- جراحتهای کوچک، کبودیهای بزرگ و دردناکی را برایتان به همراه دارد.
- کبودیهای زیاد و بدون علت در بدنتان مشاهده میشود.
- به دفعات کبودیهایی روی بدنتان ایجاد میشود که روند بهبودشان هفتهها به طول میانجامد.
- بعد از جراحت، بیشتر از 10 دقیقه خونریزی دارید.
کلام آخر
در این مقاله با علت کبودی بدن اشنا شدید. با توجه به مواردی که در انتها گفته شد آیا شما نیز مبتلا به این مشکل هستید؟ اگر جواب شما بله است حتما به پزشک باید مراجعه کنید. امیدوارم این مقاله برای شما مفید باشد.
منبع: https://lafarrerr.com/blog/bruises-on-the-body